Tentoonstelling

Van 1 juni tot 1 november 2020

‘Een veilig heenkomen’

Tentoonstelling 75 jaar bevrijding Hindeloopen

Tijdens de oorlogsjaren maakten de inwoners van Hindeloopen het verschil. Sommigen werden gemobiliseerd, namen deel aan het verzet of namen onderduikers in huis. De geïsoleerde ligging van het Zuiderzeestadje, maar ook de inborst van de bewoners, zorgden ervoor dat vele onderduikers een veilig heenkomen vonden in Hindeloopen. Sommige onderduikers konden werken als visser of als boerenknecht. Vooral Joodse onderduikers moesten zich schuilhouden. Hun Hindeloopen zag er heel anders uit, gezien vanuit hun schuilplaatsen.

En na de bevrijding? Het gewone leven begint weer. Kerk, werk en verenigingsleven bloeien weer in Hindeloopen. Vele jaren later, vindt één van de laatste ‘onderduikers’ onderdak in Hindeloopen. Begin 2020 wordt bekend dat Peter Tazelaar de échte Soldaat van Oranje was; spion, verzetsman en adjudant van koningin Wilhelmina. Na de oorlog, lukt het Peter Tazelaar niet om rust te vinden. Hij woont de laatste twaalf jaar van zijn leven in Hindeloopen. Hier is hij anoniem en geniet hij van het veilig heenkomen dat Hindeloopen hem biedt.

Bezoek van koningin Wilhelmina en prinses Juliana aan Breda, 2 mei 1945. Adjudanten van koningin Wilhelmina, [vlnr. Peter Tazelaar, Rie Stokvis, Erik Hazelhoff Roelfzema]

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderduikers Wim en Jan Tuchscherer en Nico Schoneveld aan het melken       bij de familie Folkertsma in Hindeloopen