Tentoonstelling

Sits, een wereldproduct in Hindeloopen.

Op 29 juni werd de zomertentoonstelling ‘Sits, een wereldproduct in Hindeloopen’ geopend. Tientallen objecten laten het bijzondere verhaal van een wereldproduct in Hindeloopen zien.
 
Sits is één van de exotische schatten die door de Verenigde Oost-Indische Compagnie wordt meegebracht uit Azië. Deze prachtige, kleurrijke katoenen stof is direct een hit op de Hollandse markt. Ook de Hindelooper kapiteins kopen deze stoffen in Amsterdam. Thuis in Hindeloopen wordt de sits verwerkt in de eigen kledendracht, maar maakt ook deel uit van het rijkversierde Hindelooper interieur.
 
Deze tentoonstelling laat zien hoe een exotische importproduct in korte tijd populair wordt . Daarbij maakt de toepassing van sits een interessante ontwikkeling door. Van exotisch, nieuw en duidelijk ‘buitenlands’ wordt de sitsen stof een onderdeel van de eigen identiteit: sits is niet meer weg te denken uit het Hindelooper kostuum of interieur. Van ‘exotisch’ naar ‘typisch Hindeloopen’!
 
De tentoonstelling ‘Sits. Een wereldproduct in Hindeloopen’ was te zien van 29 juni tot en met 31 oktober in Museum Hindeloopen. Uw museumkaart geeft gratis toegang tot deze tentoonstelling.