Verwacht

Fan âld nei nij: nieuwe expositie Wigle Engelsma

De ruimte van het water, fascinerende wolkenluchten, oude schepen en karakteristieke plekjes in havenplaatsen, dit zijn de favoriete onderwerpen voor het werk van Wigle Engelsma. ’s Zomers zwerft hij met zijn schip door o.a. Nederland en Denemarken.

De indrukken, die hij tijdens zijn vaartochten opdoet, legt hij vast in snelle schetsen. Later werkt hij deze in zijn atelier uit in acrylverf, pastel of conté op o.a. linnen, zeekaarten of oud zeildoek. Zijn vormgegeven reiservaringen zijn deze zomer te bezichtigen in Museum Hindeloopen.

Wigle tracht in zijn schilderijen en tekeningen zo goed mogelijk de sfeer, die hij tijdens zijn reizen ervaren heeft, over te brengen. Dit is voor hem belangrijker dan het weergeven van de werkelijkheid. Met een krachtige, expressieve penseelstreek legt hij zijn indrukken vast op het doek. Hij maakt op verrassende wijze gebruik van kleur, wat de beleving nog intenser maakt.

Soms geeft hij met slechts een enkel accent de ruimte van het water of de lucht aan. Mede door het weglaten van details neigen zijn schilderijen soms naar een abstracte vormgeving.

Naast schilderijen en tekeningen maakt Wigle beelden van mensen, dieren en schepen. Ook hier is de expressie voor hem belangrijk en dat resulteert vaak in robuuste, gestileerde beelden. In zijn beelden verwerkt hij allerlei materialen naast elkaar, zoals hout, steen, ijzer, messing, brons, lood of roestvrij staal. Maar ook machineonderdelen en oude gereedschappen krijgen in zijn driedimensionale werk een nieuwe functie. Deze geven zijn beelden een aparte draai.
                                                       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                           
De zeilende schilder Wigle Engelsma past goed in de maritieme traditie van Hindeloopen en de collectie van ons museum en wij nodigen u uit om deze zomer een bezoek aan Hindeloopen en ons museum te plannen om deze collectie te komen bewonderen,

 


Een podium voor de Hindelooper schilders

Dit seizoen in het museum.
 
Al eeuwenlang geven de Hindelooper schilders kleur en fleur aan het (Hindelooper) interieur. Ze doen dit met een diepgewortelde, plaatselijke traditie van meubelmaken en -schilderen, waar ieder tijdperk zijn eigen stempel op heeft gedrukt.
 
De Hindelooper schilders leveren een zeer belangrijke bijdrage aan de nationale en internationale bekendheid van Hindeloopen.
Ze mogen daarom best eens in het zonnetje worden gezet. Roosje Hindeloopen bijt in 2017 het spits af in ons speciale podium voor de Hindelooper schilders.
Oak Inside
In de 21ste eeuw gaan de veranderingen snel. Ze laten ook het traditionele Hindelooper ambacht niet onberoerd. Zo is Roosje Hindeloopen in 2011 een samenwerkingsverband aangegaan met Thomas Eyck en Christien Meindertsma om een eigentijdse draai aan het product te geven.
 
Nieuwe collectie moderne Hindelooper meubels
Christien Meindertsma heeft een nieuwe collectie ontworpen, Oak Inside. Deze collectie bestaat uit acht moderne interpretaties van het oude meubel, gebaseerd op de 300 jaar oude ambachtelijke technieken en traditionele materialen. Oak Inside bestaat uit een klaptafel, stoelen, kasten, trapje, dekenkist, peper- en zoutmolen en vloerkleden. De klaptafel, een stoel en de butte zijn dit seizoen in het museum te bewonderen.
Uitgever/verkoop Thomas Eyck; ontwerpster Christien Meindertsma; producent/verkoop Roosje Hindeloopen.