'Zoon schildert vader' Portret van Hidde Nijland

Van tijd tot tijd zullen wij in de rubriek “uitgelicht” enige interessante zaken naar voren brengen over ons museum of over Hindeloopen.

Op 16 juli 1919 wordt het Hidde Nijland Museum geopend, de voorloper van Museum Hindeloopen.

Hidde Nijland (1853-1931) is in Leeuwarden geboren, verdient zijn geld in de handel in Dordrecht en legt al vrij snel een omvangrijke kunstcollectie aan. Hij verzamelt eigentijdse kunst waaronder werken van Israëls, Breitner en zelfs Van Gogh, maar ook volkskunst uit Zuid-Afrika en Hindeloopen.

Zijn collectie Hindelooper schilderkunst schenkt hij na aan de stad Hindeloopen, op voorwaarde dat de collectie getoond wordt in het stadhuis uit 1683. Aldus geschiedde en Hidde Nijlands museum bestaat volgend jaar al 100 jaar! Dit portret is geschilderd door zijn zoon Dirk Hidde Nijland (1881-1955). Dirk Hidde is een bekend kunstschilder en onder andere bevriend met het echtpaar Kröller-Müller, dat ook werk van hem koopt.

Dit pointillistische portret van zijn vader schildert Dirk Hidde in 1919 ter gelegenheid van de opening van het museum. 'Dit portret door Hidde Nijland is een vooraankondiging van het feit dat wij volgend jaar vieren dat het museum 100 jaar bestaat. Op dit moment werken we aan een programma rondom Hidde Nijland waarin ook dit portret door zijn zoon een belangrijke rol speelt.'