Kinderactiviteiten

VLIEGENDE PECH ONDERWEG!

Op dinsdagmiddag 23 en woensdagmiddag 24 oktober waren er weer veel jongens en meisjes in Museum Hindeloopen.
Ali Vliegmat kwam ook even langs want hij had pech met zijn vliegende tapijt, gelukkig konden de kinderen hem helpen.
Ook werd er weer volop spelletjes gedaan door het hele museum, soms heel moeilijk maar natuurlijk zaten er ook makkelijke spelletje bij. De middag werd afgesloten met het maken van een vliegende tapijt of het versieren van een vlieger, deze werd meteen uit geprobeerd!

Een vreemde snuiter in Museum Hindeloopen!

Buiten was het ijskoud in Hindeloopen op dinsdagmiddag en woensdagmiddag in de voorjaarsvakantie. Binnen in Museum Hindeloopen was het warm en een drukte van belang.
Bijna vijftig kinderen maakten kennis met Gijs Nijs, een vreemde snuiter uit Hilversum. Die had de opdracht gekregen om een reportage te maken over wat er nu zo bijzonder aan Hindeloopen was. Hij zou dat varkentje wel even snel wassen. Voorbereiding? Niet nodig. Hij wist precies wat Hindeloopers waren. Maar dat ging helemaal fout. Hij zag een Chinees, een Amerikaan en een echte Fries aan voor typische Hindeloopers. Deze reportage zou hem zijn zeker zijn baan gaan kosten als hij zo door ging.
Gelukkig waren de kinderen bereid om hem via allerlei opdrachten in het museum bij te scholen. Zo maakte hij kennis met de scheve Hindelooper toren. Leerde hij iets over de oude haven en de visvangst, ontdekte hij wat Hindelooper stoffen waren, kon hij schilderijen, Hindelooper schilderkunst en Hindelooper plekjes ontdekken.
En na wat oefening kon hij zelfs tot tien tellen in de Hindelooper taal!  Maar dat moest hij eerst voor alle aanwezigen laten horen.
Tot slot ging iedereen met een zelf beschilderde mok of bord naar huis. De mok kon direct gebruikt worden om hete ‘poeiermolke’ in te doen.
Dankzij de vele vrijwilligers van de Vriendenvereniging van Museum Hindeloopen konden weer een groot aantal kinderen kennis maken met de bijzondere zaken uit de rijke geschiedenis van Hindeloopen. Hoe het met de reportage van Gijs Nijs is afgelopen? We wachten nog steeds op bericht uit Hilversum! Er gaan geruchten dat Gijs Nijs binnenkort bij ‘Pauw’ verslag zal doen.

Was er wel een monster in het museum?

Na twee dagen in de herfstvakantie van speuren naar sporen, opdrachten en spelletjes en gekke knutselwerken maken, zijn de stoere meiden en jongens erachter gekomen..............er was toch geen monster in het museum. Ondanks dat er iemand iedereen probeerde te overtuigen door sporen te leggen door het museum, is het hem toch niet gelukt! Hij wilde graag dat er veel mensen kwamen... nou dat is hem wel gelukt!

Wij mogen weer terugkijken naar twee hele gezellige middagen! Niet alleen mogelijk gemaakt door enthousiaste kinderen, ouders en oates en ames........maar ook door de vrijwillgers van het museum!

Een tsaar op bezoek in Museum Hindeloopen!

Op dinsdagmiddag en woensdagmiddag in de voorjaarsvakantie waren er weer kinderactiviteiten in Museum Hindeloopen. Via een spannend verhaal kwamen de kinderen terecht in Sint Petersburg in Rusland. Schipper Auke Wybesz wilde daar handel gaan drijven.  Hij sprak af met een aardige koopman en zijn vrouw. Maar… hij wist niet dat die kooplui de tsaar met zijn vrouw waren! Auke vond de vrouw zó aardig dat hij haar om een ‘pap’ (Hylpers voor kus) vroeg. Maar toen hij later in de gaten kreeg aan wie hij een kus had gevraagd, werd hij bang dat hij de gevangenis in moest. Gelukkig liep alles goed af.
Tot verrassing van de kinderen kwam plotseling tsaar Peter zelf Museum Hindeloopen binnen om een Russische ‘papdans’ te doen.
Daarna werden in groepjes spelletjes gedaan die te maken hadden met de landen aan de route naar Sint Petersburg. Zo konden de kinderen trollen omver gooien, zich heel dik aankleden tegen de kou, muizen vangen met de scheepskat, Pipi Langkous puzzels maken en tot slot de betekenis van de Hindelooper staatnamen raden. Zo dachten veel kinderen dat vroeger in de Kaelestrete (Kalverstraat) veel kale mensen woonden.
Tot slot gingen de kinderen aan de slag met het versieren van Matroesjka’s en het maken van een planbord waarop allerlei zaken van de reis werden geplakt of gehangen. Bijvoorbeeld een landkaart van de route naar Sint Petersburg en een kompas.
Beide middagen was Museum Hindeloopen vol met enthousiaste kinderen en hun aanhang.
Ondanks de beperkte ruimte weten de vrijwilligers er altijd weer twee geweldige middagen van de maken. Er waren zelfs kinderen die beide middagen kwamen. Dat ze het verhaal twee keer hoorden was voor hen geen enkel probleem!

Cees Race met heel veel kinderen in het museum!

Wie is Cees Race? Inmiddels weten heel veel kinderen uit Hindeloopen en omgeving wie hij is.......een echte brokkenpiloot.
Hij wilde graag aan iedereen laten zien hoe goed hij kon racen op een skelter, helaas pakte dat verkeerd uit.
Gelukkig dat er zoveel kinderen waren die hem in het museum opvingen en hij mocht samen met hun leuke spelletjes doen.
Zoals een auto maken van ontbijtkoek en pepernoten of vliegtuigjes van papier maken en uitproberen maar ook verschillen zoeken in de expositieruimte van Anna Sikkes.

Vervolgens mochten de kinderen een vervoermiddel op een houten plank timmeren, of een tak versieren.
Heel wat mooie kunstwerken zijn met de kinderen naar huis gegaan!