Kinderactiviteiten

Een monster in Museum Hindeloopen!

Héél Hindeloopen is al een tijdje in rep en roer. Bij graafwerkzaamheden in de zeedijk zijn botten gevonden van een vreemd dier uit de oertijd. Er verschijnen berichten in de kranten en op radio en t.v.
Natuurlijk komen er veel mensen op af. Vooral als er geheimzinnige dingen gebeuren in Museum Hindeloopen. De medewerkers vinden voortdurend sporen in het museum: afdrukken van voeten, restjes van voedsel. Hebben deze zaken soms te maken met de botten in de zeedijk? Is er een monster in het museum? Niemand kan er precies achter komen.
Daarom hebben we in de herfstvakantie speurneuzen nodig die het raadsel op kunnen lossen.
Speurneuzen van 6 t/m 12 jaar zijn welkom op dinsdag 24 en woensdag 25 oktober. De start is om 14.00 uur met het spannende verhaal, kom dus op tijd!
 

Daarna worden leuke monsteropdrachten gedaan en wie weet leiden die tot de oplossing van het geheim. Natuurlijk gaan de speurneuzen zelf aan de slag met het maken van iets ‘monsterlijks’. Gelukkig hoef je daar niet bang voor te zijn. Er zijn verschillende knutselopdrachten om uit te kiezen. Waaronder het versieren van een pet, schort of misschien wel pollepels? Blijf dus niet thuis in de herfstvakantie, maar ga op monsterjacht in Museum Hindeloopen.

Kosten voor de hele middag zijn €4,- per kind. Inclusief een ‘monsterversnapering’. 
 
 

Een tsaar op bezoek in Museum Hindeloopen!

Op dinsdagmiddag en woensdagmiddag in de voorjaarsvakantie waren er weer kinderactiviteiten in Museum Hindeloopen. Via een spannend verhaal kwamen de kinderen terecht in Sint Petersburg in Rusland. Schipper Auke Wybesz wilde daar handel gaan drijven.  Hij sprak af met een aardige koopman en zijn vrouw. Maar… hij wist niet dat die kooplui de tsaar met zijn vrouw waren! Auke vond de vrouw zó aardig dat hij haar om een ‘pap’ (Hylpers voor kus) vroeg. Maar toen hij later in de gaten kreeg aan wie hij een kus had gevraagd, werd hij bang dat hij de gevangenis in moest. Gelukkig liep alles goed af.
Tot verrassing van de kinderen kwam plotseling tsaar Peter zelf Museum Hindeloopen binnen om een Russische ‘papdans’ te doen.
Daarna werden in groepjes spelletjes gedaan die te maken hadden met de landen aan de route naar Sint Petersburg. Zo konden de kinderen trollen omver gooien, zich heel dik aankleden tegen de kou, muizen vangen met de scheepskat, Pipi Langkous puzzels maken en tot slot de betekenis van de Hindelooper staatnamen raden. Zo dachten veel kinderen dat vroeger in de Kaelestrete (Kalverstraat) veel kale mensen woonden.
Tot slot gingen de kinderen aan de slag met het versieren van Matroesjka’s en het maken van een planbord waarop allerlei zaken van de reis werden geplakt of gehangen. Bijvoorbeeld een landkaart van de route naar Sint Petersburg en een kompas.
Beide middagen was Museum Hindeloopen vol met enthousiaste kinderen en hun aanhang.
Ondanks de beperkte ruimte weten de vrijwilligers er altijd weer twee geweldige middagen van de maken. Er waren zelfs kinderen die beide middagen kwamen. Dat ze het verhaal twee keer hoorden was voor hen geen enkel probleem!
 

Cees Race met heel veel kinderen in het museum!

Wie is Cees Race? Inmiddels weten heel veel kinderen uit Hindeloopen en omgeving wie hij is.......een echte brokkenpiloot.
Hij wilde graag aan iedereen laten zien hoe goed hij kon racen op een skelter, helaas pakte dat verkeerd uit.
Gelukkig dat er zoveel kinderen waren die hem in het museum opvingen en hij mocht samen met hun leuke spelletjes doen.
Zoals een auto maken van ontbijtkoek en pepernoten of vliegtuigjes van papier maken en uitproberen maar ook verschillen zoeken in de expositieruimte van Anna Sikkes.
 
Vervolgens mochten de kinderen een vervoermiddel op een houten plank timmeren, of een tak versieren.
Heel wat mooie kunstwerken zijn met de kinderen naar huis gegaan!