Kinderactiviteiten

Vrolijke middag met kok Willem…

Afgelopen vakantieweek was het een vrolijke boel in Museum Hindeloopen. De beroemde kok Willem kwam twee middagen langs om met zo’n 50 kinderen leuke dingen te doen. Omdat hij had gehoord van de actie ‘Help pake en beppe de vakantie door’. En omdat het over ‘Lekker ite…niks weismite’ zou gaan. Echt iets voor een kok, nietwaar?
Maar het liep eerst wel een beetje anders. Kok Willem kreeg pech met zijn elektrische auto. Hij belde op dat hij zijn buik vol had van het kok zijn. Hij wilde kunstenaar worden. Hij deed altijd zijn best om lekker te koken. En wat deden de grote mensen en soms ook kinderen? Ze aten de helft maar op en gooiden van alles weg. Ook nog slecht voor het milieu! Gelukkig konden de mensen van het museum hem ompraten en stond hij even later toch in kokskleding op de stoep.
Zo vertelde hij over zijn uitvinding ‘de onzichtbare soep’. Daarna kon hij zien hoe de kinderen bezig waren met allerlei activiteiten die te maken hadden met eten: hoe je eten vroeger kon koken en bewaren en hoe we dat nu doen. Een aantal kinderen herkenden bijvoorbeeld de foto van een kelder. ‘O, ús pake en beppe ha ek in kelder op de pleats’.
Ze mochten een puntzak vullen met lekkere gezonde dingen en op zoek gaan in het museum naar 16 ouderwetse trommeltjes. Door een voelspel maakten ze kennis met groenten van vroeger.  Maar het hoogtepunt vormden de kunstwerken (twee grote robots) die de kinderen samen hadden gemaakt van allerlei afval.
Deze kunstwerken zijn binnenkort in het museum te bewonderen. Kok Willem was daar niet bij weg te slaan. En na afloop wist hij het zeker. Hij werd echt kunstenaar, maar zo nu en dan zou hij nog weleens wat lekkers koken.
De kinderen gingen daarna naar huis met een zelf versierd dienblad waarop ze thuis als echte obers wat lekkers kunnen presenteren.
De middagen werden weer verzorgd door vrijwilligers en de leden van de kinderwerkgroep van de Vriendenvereniging van Museum Hindeloopen.
 

 

VLIEGENDE PECH ONDERWEG!

Op dinsdagmiddag 23 en woensdagmiddag 24 oktober waren er weer veel jongens en meisjes in Museum Hindeloopen.
Ali Vliegmat kwam ook even langs want hij had pech met zijn vliegende tapijt, gelukkig konden de kinderen hem helpen.
Ook werd er weer volop spelletjes gedaan door het hele museum, soms heel moeilijk maar natuurlijk zaten er ook makkelijke spelletje bij. De middag werd afgesloten met het maken van een vliegende tapijt of het versieren van een vlieger, deze werd meteen uit geprobeerd!
 

 

Een vreemde snuiter in Museum Hindeloopen!

Buiten was het ijskoud in Hindeloopen op dinsdagmiddag en woensdagmiddag in de voorjaarsvakantie. Binnen in Museum Hindeloopen was het warm en een drukte van belang.
Bijna vijftig kinderen maakten kennis met Gijs Nijs, een vreemde snuiter uit Hilversum. Die had de opdracht gekregen om een reportage te maken over wat er nu zo bijzonder aan Hindeloopen was. Hij zou dat varkentje wel even snel wassen. Voorbereiding? Niet nodig. Hij wist precies wat Hindeloopers waren. Maar dat ging helemaal fout. Hij zag een Chinees, een Amerikaan en een echte Fries aan voor typische Hindeloopers. Deze reportage zou hem zijn zeker zijn baan gaan kosten als hij zo door ging.
Gelukkig waren de kinderen bereid om hem via allerlei opdrachten in het museum bij te scholen. Zo maakte hij kennis met de scheve Hindelooper toren. Leerde hij iets over de oude haven en de visvangst, ontdekte hij wat Hindelooper stoffen waren, kon hij schilderijen, Hindelooper schilderkunst en Hindelooper plekjes ontdekken.
En na wat oefening kon hij zelfs tot tien tellen in de Hindelooper taal!  Maar dat moest hij eerst voor alle aanwezigen laten horen.
Tot slot ging iedereen met een zelf beschilderde mok of bord naar huis. De mok kon direct gebruikt worden om hete ‘poeiermolke’ in te doen.
Dankzij de vele vrijwilligers van de Vriendenvereniging van Museum Hindeloopen konden weer een groot aantal kinderen kennis maken met de bijzondere zaken uit de rijke geschiedenis van Hindeloopen. Hoe het met de reportage van Gijs Nijs is afgelopen? We wachten nog steeds op bericht uit Hilversum! Er gaan geruchten dat Gijs Nijs binnenkort bij ‘Pauw’ verslag zal doen.

 

 

Was er wel een monster in het museum?

Na twee dagen in de herfstvakantie van speuren naar sporen, opdrachten en spelletjes en gekke knutselwerken maken, zijn de stoere meiden en jongens erachter gekomen..............er was toch geen monster in het museum. Ondanks dat er iemand iedereen probeerde te overtuigen door sporen te leggen door het museum, is het hem toch niet gelukt! Hij wilde graag dat er veel mensen kwamen... nou dat is hem wel gelukt!

Wij mogen weer terugkijken naar twee hele gezellige middagen! Niet alleen mogelijk gemaakt door enthousiaste kinderen, ouders en oates en ames........maar ook door de vrijwillgers van het museum!

 

Een tsaar op bezoek in Museum Hindeloopen!

Op dinsdagmiddag en woensdagmiddag in de voorjaarsvakantie waren er weer kinderactiviteiten in Museum Hindeloopen. Via een spannend verhaal kwamen de kinderen terecht in Sint Petersburg in Rusland. Schipper Auke Wybesz wilde daar handel gaan drijven.  Hij sprak af met een aardige koopman en zijn vrouw. Maar… hij wist niet dat die kooplui de tsaar met zijn vrouw waren! Auke vond de vrouw zó aardig dat hij haar om een ‘pap’ (Hylpers voor kus) vroeg. Maar toen hij later in de gaten kreeg aan wie hij een kus had gevraagd, werd hij bang dat hij de gevangenis in moest. Gelukkig liep alles goed af.
Tot verrassing van de kinderen kwam plotseling tsaar Peter zelf Museum Hindeloopen binnen om een Russische ‘papdans’ te doen.
Daarna werden in groepjes spelletjes gedaan die te maken hadden met de landen aan de route naar Sint Petersburg. Zo konden de kinderen trollen omver gooien, zich heel dik aankleden tegen de kou, muizen vangen met de scheepskat, Pipi Langkous puzzels maken en tot slot de betekenis van de Hindelooper staatnamen raden. Zo dachten veel kinderen dat vroeger in de Kaelestrete (Kalverstraat) veel kale mensen woonden.
Tot slot gingen de kinderen aan de slag met het versieren van Matroesjka’s en het maken van een planbord waarop allerlei zaken van de reis werden geplakt of gehangen. Bijvoorbeeld een landkaart van de route naar Sint Petersburg en een kompas.
Beide middagen was Museum Hindeloopen vol met enthousiaste kinderen en hun aanhang.
Ondanks de beperkte ruimte weten de vrijwilligers er altijd weer twee geweldige middagen van de maken. Er waren zelfs kinderen die beide middagen kwamen. Dat ze het verhaal twee keer hoorden was voor hen geen enkel probleem!