Een bezoek aan Hindeloopen

In de zuidwesthoek van Fryslân ligt Hindeloopen.

Een klein Zuiderzeestadje met smalle straatjes, leuke doorkijkjes, oude panden en vooral veel water. Hindeloopen is een van de elf Friese steden. De stadsrechten zijn (vermoedelijk) verkregen in het jaar 1225. In de 18e eeuw kwam de stad tot bloei dankzij de handelsvaart.

In de stad zelf zijn nog veel herinneringen aan de glorietijd van Hindeloopen te zien. U vindt er bijvoorbeeld enkele grootschippershuizen met daarachter de typische likhúzen. Dit zijn de zomerhuisjes van de grootschippersvrouw, waarin zij ’s zomers met haar kinderen woonde terwijl haar man op zee was.

De stad is uitermate geschikt voor een wandeling. De haven vormt nog steeds de spil van het Hindelooper leven. U vindt hier ook het meest gefotografeerde pand van de stad: het Sylhús (de sluiswachterswoning) met de karakteristieke wipbrug. De aan het Sylhús vastgebouwde leugenbank is al eeuwenlang een geliefde ontmoetingsplaats voor de Hindelooper mannen.

Daarnaast zijn er nog meer karakteristieke, oude gebouwen in Hindeloopen bewaard gebleven, waaronder twee stadhuizen. Hindeloopen telt 16 bruggetjes. Elke brug biedt weer een verrassend ander zicht op de stad.

Er zijn vier Hindelooper schildersbedrijven, waar u de hedendaagse schilderkunst kunt bewonderen en kopen. Ook de prachtige stoffen van het Hindelooper kostuum, de sitsen en de Oost-Indische bonten, zijn nog steeds te koop.

Meer wetenswaardigheden over de woon- en leefcultuur van Hindeloopen van vroeger tot nu vindt u in Museum Hindeloopen. Het Eerste Friese Schaatsmuseum wijdt u o.a. in in de geheimen van de schaats, het schaatsen, de elfstedentocht(en), ijssport en ijspret.

Voor meer informatie over Hindeloopen: https://www.waterlandvanfriesland.nl/nl/hindeloopen