Schilderkunst

Hindelooper schilderkunst

Een tafel, een kastje, een complete gangwand, miniatuurmeubeltjes … u kunt het zo gek niet bedenken of het werd beschilderd.
Nog voor 1700 begon men in Hindeloopen de meubelen te beschilderen met o.a. krullen, bloemen, bladeren en dieren. Bijna alles was mogelijk.
Elke schilder ontwikkelde zijn eigen schilderstijl en maakte zijn eigen kleurencombinaties. Rood, blauw, bruin, groen en wit hebben de tand des tijds doorstaan. De een had een voorliefde voor Bijbelse taferelen, terwijl de ander liever de allegorische vrouwen Geloof, Hoop en Liefde op het meubel penseelde.Ondanks al die verschillen is er een Hindelooper schilderstijl ontstaan, die duidelijk verschilt van de meubelschilderkunst uit andere streken of landen. Tot op de dag van vandaag wordt het ambacht nog in Hindeloopen uitgeoefend.
In het museum kunt u prachtige voorbeelden van het 18e-eeuwse schilderwerk zien. In de 19e eeuw was het armoe troef in Hindeloopen en is er maar weinig geproduceerd. Het schilderwerk van de laatste 125 jaar laat weer een bijzonder ontwikkeling zien.

butte, een reiskoffer voor de zeelui detail schilderwerk, begin 20e eeuw detail schilderwerk, C-voluten, 1789 spanen doos, eind 18e eeuw

              ​