Verwacht

4 september tot 1 november 2021
 
Hindeloopen in beeld
Expositie van het werk van Philippus van Drooge (1821-1876) t.g.v. zijn 200-ste geboortejaar.
 
Philippus van Drooge woonde en werkte in Hindeloopen als huisschilder. In zijn vrije tijd trok hij erop uit om te tekenen en te schilderijen. Hij haalde de inspiratie uit zijn directe omgeving en hij heeft die met oog voor detail vastgelegd.
 
Een deel van zijn werk bestaat uit aquarellen van het grote ijsfeest, dat gehouden werd voor de kust van Hindeloopen van 13 t/m 15 februari 1838. Hierop zijn o.a. de hardrijderij op zee, de priksleewedstrijd voor ongehuwde meisjes en de stromen mensen op weg naar de ijsbergen verderop te zien. Zoals veel ambachtelijke schilders uit de 19e eeuw heeft Van Drooge waarschijnlijk een deel van zijn aquarellen in opdracht vervaardigd.
 
Zijn olieverfschilderijen vallen op door het sprankelend kleurgebruik. Door zijn stijl wordt hij ook wel tot de naïeven gerekend. Van Drooge hield van zijn stad en heeft dat over weten te brengen met zijn stadsgezichten van Hindeloopen rond 1860. Er valt veel te ontdekken op deze schilderijen.

 
Zaterdag 11 september
UIT Festival Súdwest-Fryslân - Yn Ferbining
13.00-17.00 uur
 
Dit jaar vindt de aftrap van het culturele seizoen 2021-2022 in maar liefst dertien dorpen en steden plaats. Met als thema 'Yn Ferbining' bundelen Blauwhuis, Bolsward, Goënga, Heeg, Hindeloopen, IJlst, Kimswerd, Koudum, Oudega/Sandfirden, Sneek, Wommels, Workum en Woudsend de krachten om iedereen weer van een flinke dosis cultuur te voorzien.
 
Ook aan de kinderen wordt gedacht met allerlei culturele en speelse activiteiten via dia de kinderroute.
 
Voor meer informatie: www.UITfestivalswf.nl